• LAS OVTAR SLOVENSKIH GORIC 2014-2020

  • Lokalni razvoj, ki ga vodi skupnost (CLLD)
  • pogodbeno partnerstvo
  • vključenih območje 10 občin
  • sprejeta Strategija lokalnega razvoja
  • javni pozivi za črpanje sredstev iz EKSRP,ESRR
  • na voljo do 2.768.495,37 EUR sredstev
 • NA SEJMU AGRA

  LAS Ovtar Slovenskih goric se že več let predstavlja na sejmu AGRA v Gornji Radgoni. Številni obiskovalci Ovtarjevega razstavnega prostora lahko okušajo izbrane dobrote Slovenskih goric: vrhunsko vinsko kapljico, še toplo slovenskogoriško gibanco, potice, salame in ostale dobrote naših kmetij in mojstrov.

 • OSREDNJE SLOVENSKE GORICE VABIJO

  Vinorodne in sadjarske kraje odkrivajte na pohodniških, različnih tematskih in kolesarskih poteh. Med potepanjem po gričih in dolinah se ustavite v vinotočih, na ekoloških, turističnih in izletniških kmetijah, ob jezerih, gozdovih, na poljih ali v trških jedrih. V izobilju boste odkrivali tudi odlična vrhunska vina in kulinariko. Vabljeni!

Natisni

Obisk delegacije iz Češke v Slovenskih goricah

Obisk delegacije iz Češke v Slovenskih goricah

17. in 18. maja je Slovenske gorice obiskala sedemčlanska delegacija iz mesta Kdyně in LAS Český les. Delegacijo so sestavljali  župan mesta Kdyně Jan Löffelmann, direktorica LAS Český les Sylva Heidlerová  s kolegi in njihovi lokalni čebelarji. Gostitelja delegacije sta bila Karl Vogrinčič, predsednik komisije za apiterapijo pri Čebelarski zvezi Slovenije in Andrej Kocbek, predsednik Društva Ovtar Slovenskih goric.

DSC 1925

Do obiska je prišlo po spletu okoliščin, predvsem pa zaradi raziskovalne žilice Karla Vogrinčiča. Ta se je pred leti odzval pobudi dr. Gregorja Pivca, ki je ob pisanju knjige o dr. Filipu Terču, mariborskem zdravniku češkega rodu in začetniku sodobne apiterapije, naletel na skope podatke o Terčevih začetkih. Vogrinčič se je podal na pot v Terčev rojstni kraj na Češko in s svojim raziskovanjem spodbudil domačine, tudi domačega župana, da so prepoznali pomen svojega rojaka v sodobni apiterapiji.

Delegacija se je na obisku v Mariboru in Slovenskih goricah seznanila z delom in življenjem dr. Terča na naših tleh. Hkrati pa spoznala tudi ponudbo podeželja Slovenskih goric, s poudarkom na raznovrstnih produktih čebel.

17. maja je delegacija obiskala Vogrinčičev čebelnjak in Razvojno agencijo Slovenske gorice. Tam se je seznanila s Strategijo lokalnega razvoja LAS Ovtar Slovenskih goric in dejavnostjo agencije, podrobneje pa tudi z dejavnostjo Zadruge Dobrina. Gostje so bili najbolj presenečeni nad podatkom o majhnosti naših kmetij in nad našo strategijo, da želimo ravno te kmetije ohranjati in jim z delom na višanju kakovosti produktov zagotavljati dodano vrednost ne zgolj za preživetje, ampak tudi za nadaljnji razvoj. Delegacije se je na srečanju posladkala tudi s slastno slovenjegoriško gibanico, ki so jo pod mentorstvom Jožice Kramberger v Centru Slovenskih goric pripravile spretne delavničarke. Gostje so svojo pot po Slovenskih goricah nadaljevali na Sveto Ano, kjer smo jim predstavili projekte, sofinancirane s sredstvi Leader v tej občini, podrobneje pa so spoznali življenje na Domačiji Kapl.

Naslednji dan je delegacijo sprejel župan Občine Lenart mag. Janez Kramberger. Na delovnem kosilu so se izmenjale želje po konkretnejšem sodelovanju med območji in LAS iz obeh držav.

IMG 0353

IMG 0364

T. V.

 

Kontakt

Društvo za razvoj podeželja
LAS OVTAR Slovenskih goric
Trg osvoboditve 9
2230 Lenart v Slovenskih goricah
Telefon: 059 128 773
E-Mail naslov: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.

Kontaktni obrazec

Grbi občin

obcine logotipi